top of page

Історія виникнення, встановлення та розвитку кейтерингу в Україні та у світі загалом

Оновлено: 28 лют. 2021 р.

Ми уже писали статтю про виникнення кейтерингу у світі. Дослідивши у різних джерелах ми тоді дойшли висновку, що кейтеринг розвивався, як би це дивно не звучало, саме завдяки війнам. Армії переміщуючись на великі відстані потребували мобільного харчування.



Нещодавно ми натрапили на статтю, у якій стверджувалось, що винахідником сучасного урочистого виїзного кейтерингу був Людовік 14 (Людовик Великий) у 17-ому столітті у Франції. Стаття на нашу думку дуже цікава, і ми вирішили перекласти її з посиланням на першоджерело : https://city-izyum.pp.ua/the-history-of-the-emergence-and-development-of-catering/

Отже цитуємо першоджерело:

Кейтерінг, незважаючи на свою довгу історію, з'явився в нашій країні порівняно недавно. З розвалом СРСР виїзне обслуговування поступово почала набирати обертів і у нас. Сьогодні послугами кейтеринг-агентств користуються організатори корпоративів, весіль. Багато роботодавців замовляють обіди в офіс для своїх співробітників. Це дозволяє згуртувати колектив і збереже близько півгодини робочого часу щодня. Замовити виїзний банкет не складе особливих труднощів. З чого все починалося? Перші виїзні банкети організовувалися ще в XVII столітті у Франції. У той час правив країною Людовик Великий.



Він регулярно дивував своїх гостей незвично оформленими і смачними стравами. Все це досягалося завдяки невгасаючої фантазії талановитого кухаря Жана-Франсуа Вітелія. З відходом з життя Короля-Сонця виїзні бенкети стали забуті. З новою силою інтерес до них розгорівся в початку XX століття в США. На той момент в Північній Америці йшло активне будівництво нових будівель. Робота просто кипіла. Але будівельникам, як і іншим людям, для більш плідної роботи необхідно було якісно харчуватися. Ось тоді і прийшла ідея організовувати обіди на виїзд. Це дозволяло нагодувати працівників без відриву від виробництва.



Поступово виїзні банкети набули поширення і в інших державах. У нашій країні кейтеринг з'явився в дев'яності роки минулого століття. Спочатку він був простий і нехитрий. Але економічна криза в 1998 році вніс свої зміни. Обслуговування клієнтів на виїзді отримало велику популярність. На початку XXI століття послугами кейтеринг-компаній стали активно користуватися на території пострадянського простору. В Америці і європейських країнах цей бізнес затребуваний вже дуже давно. Йшов час, і в сфері ресторанного бізнесу з'являлося все більше кейтеринг-компаній. Жорстка конкуренція штовхала маркетологів до вдосконалення сервісу. Особливу популярність кейтеринг отримав при організації весіль, які святкують свіжому повітрі. Невимушена обстановка і цікаве оформлення дають можливість гостям розслабитися і чудово відпочити. Сучасні кейтеринг-агентства доставляють все необхідне для проведення заходу на виїзді. Сюди входить не тільки їжа, але і інвентар, необхідний для організації церемонії. Особливу нішу зайняв еко-кейтеринг. Він має на увазі, що всі страви готуються виключно з екологічно чистих продуктів. Гостям пропонується не тільки смачна, а й корисна їжа. Якщо ви хочете, щоб свято пройшло на найвищому рівні, то скористайтеся послугами кейтеринг-компанії, співробітники якої заздалегідь проведуть зонування території та правильно розрахують простір



. Всі присутні на виїзному банкеті зможуть оцінити якість його організації, і покуштувати в теплій дружній обстановці смачні страви.

685 переглядів0 коментарів
bottom of page