top of page

Хот-дог - найбільш популярна страва формату "вуличного кейтерингу"


Ми намагаємось збирати для наших гостей та клієнтів цікаву інформацію. Сьогодні ми прочитали дуже цікаву, на нашу думку статтю написану depo.ua про історыю виникнення хот-догу - на сьогоднышный день одного із найбільш популярних страв формату вуличного барбекю.

Історія на тарілці: Що спільного у хот-дога і собаки

Ми асоціюємо це блюдо з США і сміємося над тим, яку саме частину собаки використовують в хотдоги. Насправді ж, подавати сосиску з булочкою придумали в Німеччині, ще за п'ять років до відкриття Америки, а її назва пов'язують ... з таксою

Традиційну американську їжу, яка в цьому році відсвяткувала своє 530-річчя, придумав м'ясник з Франкфурта (і до цих пір в багатьох країнах сосиска в булочці називається не хот-дог, а франкфуртер), а в Америку рецепт привезли німецькі іммігранти. Правда, офіційною датою народження хот-дога в його сучасному варіанті вважається 1871 рік - тоді Чарльз Фельтман - виходець з Німеччини запустив серійне виробництво в Нью-Йорку.

Через п'ятдесят років хот-дог став настільки популярний, що колишній президент США Рузвельт пригощав ним британського монарха Георга V. В Україні хот-доги прийшли в дев'яностих - їх продавали в кіосках, а до сосисок додавали шинкованную капусту, цибулю, моркву і буряк по- корейський, а також "пантагрюелевскіе" порції майонезу, кетчупу і гірчиці.

Про походження назви і причетності до неї собак історики кулінарії сперечаються досі. Ми розповімо вам все версії, які знайшли, а ви вже вибирайте ту, яка більше сподобалася.

Складнощі перекладу

Блюдо того самого м'ясника з Франкфурта називалося "Dachshundwurst", дослівно - такса-ковбаса. У 1901 році американський ілюстратор Дарган, побачивши дане блюдо на вулиці, але, не знаючи, як на німецькому пишеться такса (dachshund), підписав свою картинку просто "гаряча собака" - хот дог.

собача версія

При рекламі перших хот-догів в США використовувався силует собаки породи такса, що і вплинуло на назву продукту.

Охрестили хот-догами цю їжу тому, що багато торговців подорожували разом зі своїми таксами, які були схожі на маленькі, товсті сардельки, а лотки з хот-догами прозвали собаковозамі.

анекдот:

Виходець з Кореї замовляє хот-дог. Йому подають готову страву, кореєць уважно дивиться всередину булки і каже:

- А можна мені іншу частину собаки?

Молодіжна

Історик кулінарії Беррі Попик вважає, що назва прийшла з студентського фольклору - учні Єльського університету прозвали фургони, в яких продавали хот-доги, собачими, оскільки за ними постійно слідувала зграя собак, залучена м'ясним запахом. Попику вдалося знайти студентський журнал, випущений в 1895 році, в якому студенти називали сосиски "гарячими собаками".

Журналістика

Слово "хот-дог" введено одним американським редактором газети, який у своїй карикатурі зобразив собаку між двома шматками булки.

лайлива

З огляду на, що сосиски в булочці розігрівали при клієнті і подавали гарячими, іноді і кухаря і клієнти обпікалися і лаялися "Hot Dog!", (Гаряче, собака!). Але ... ви коли-небудь чули, щоб англомовні так лаялися?

РЕЦЕПТ

Хот-дог - типове блюдо-конструктор, в яке можна додавати будь-які інгредієнти за смаком. Незмінними залишаються тільки ковбаска і "обгортка" з тіста.

Пропонуємо вам кілька рецептів найвідоміших в світі хот-догів. Всі вони дуже прості, а якщо приготувати за кількома рецептами одночасно, можна організувати хот-дог вечірку. Ось вам і економна (і не трудомістка) ідея для святкування Нового року, тим більше, що наступний 2018 рік - рік собаки.

Шахтар

У Чикаго їдять хот-доги зі свіжими помідорами, булочки обов'язково повинні бути з маком, а кетчуп ніколи не додають.

Складові:

- жовта французька гірчиця (мустард),

- дрібно рубані мариновані огірки,

- дрібно рубаний білий лук,

- мариновані гострі перчики,

- помідори.

Булку намазати гірчицею, покласти огірки, помідори, цибуля, перчики, сосиску. Готово.

Нью-Йоркський

Його особливість - кисло-солодкий соус з томату і цибулі

Складові:

- гостра гірчиця,

- 2 ст.л. рослинної олії,

- 2 середні цибулини,

- 2 ст.л. меду,

- 1/2 ч.л. меленого перцю чилі,

- 1/2 ч.л. меленої кориці,

- 1/4 склянки кетчупу,

- 1 ч.л. гострого соусу,

- 1/2 склянки води,

- сіль і мелений чорний перець за смаком.

Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями і обсмажуємо до м'якості. Додаємо мед, корицю, чилі і готуємо ще одну хвилину. Додаємо кетчуп, воду і гострий соус і готуємо на невеликому вогні хвилин 10. Збираємо хот-дог. Готово.

"Coney Island"

Названий на честь популярного парку атракціонів в Нью-Йорку. У такій хот-дог додають м'ясне чилі, нарізану цибулю і гірчицю.

Данська

Від інших його відрізняє огірковий салат і хрусткий цибулю.

Інгредієнти (на 4 порції):

Чотири булки, сосиски і цибулини

Огірки солоні або мариновані - 2-3 шт

За ложці кетчупу і гірчиці

Чистимо цибулю і розрізаємо цибулину на 4 частини, тоненько нарізаємо і смажимо в олії до золотистого кольору. Потім солимо, посипаємо борошном і ще трохи підсмажуємо. Викладаємо на серветку, щоб пішло зайве масло.

Якщо бажаєте замовити і для сабе формат вуличного кейтеринг барбекю - звертайтесь )


965 переглядів0 коментарів
bottom of page